In aceasta pagina vom prezenta pe scurt doar cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stiti despre certificatul de performanta energetica a cladirilor (numit si certificat energetic):
- ce este certificatul energetic;
- valabilitatea certificatului de performanta
- obligativitatea obtinerii unui certificat energetic;
- cine trebuie sa solicite eliberarea acestui document;
- auditorii energetici atestati;
- legislatie din domeniul certificatului energetic.
Informatii despre certificat energetic
Un certificat energetic este acel document, eliberat conform legii, de catre specialisti atestati de catre o institutie a statului roman, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Valabilitatea certificatului de performanta energetica este de 10 ani.
Cladirile se impart in clase energetice de la A la G (asemanator intrucatva cu ceea ce cunosteati pana in prezent la electrocasnice).
In clasa energetica A sunt cuprinse cele mai performante cladiri din punct de vedere al performantei energetice, iar clasa G contine cladirile cele mai putin performante.
Daca ati dorit sa va cumparati sau sa va construiti o locuinta prin programul „Prima Casa”, desigur ca sunteti familiar cu aceasta notiune.
Legea nr. 59 din 2013, care a modificat legea nr. 372/2005, a introdus obligativitatea obtinerii certificatului energetic pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse unor renovari majore.
In cazul lipsei unui astfel de document la incheierea unei vanzari-cumparari, contractul este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.
Introducerea obligativitatii certificatului de performanta energetica a fost o cerinta a Uniunii Europene.
Conform legii, acest document se elaboreaza de catre specialisti atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), numiti auditori energetici la solicitarea investitorului/ proprietarului/administratorului cladirii/unitatii de cladire.
Auditori energetici atestati
Auditorii energetici atestati se incadreaza in doua grade profesionala: gradul I si gradul II.
Fata de auditorii energetici atestati avand gradul II, cei care au obtinut gradul I pot intocmi certificate energetice atat pentru locuinte, cat si pentru alte tipuri de cladiri, cu alta utilitate.
Legislatie privind certificat energetic si audit energetic
Principalele reglementari legale din acest domeniu sunt reprezentate de urmatoarele legi:
Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor;
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 -privind performanta energetica a cladirilor.
Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei – pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Legea nr. 101/2020 – pentru modificarea si completarea Legii nr. 372 din 2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Pentru comenzi si alte detalii, va invitam sa ne contactati.