Un certificat energetic este un document tehnic, eliberat de un auditor energetic, care atesta performanta energetica a unei cladiri, incadrand-o intr-una dintre clasele de performanta energetica, de la A (cel mai inalt nivel de eficienta energetica) la G (cel mai scazut nivel de eficienta energetica). Acesta este un document obligatoriu. Pe langa incadrarea intr-una dintre clasele mentionate, certificatul contine si unele recomandari pentru imbunatatirea performatei energetice.
Un certificat energetic este valabil 10 ani de zile si se obtine cu usurinta. Proprietarul unei cladiri contacteaza o echipa de auditori avizati, precum echipa noastra de la Reflex Architecture, pentru o vizita la fata locului. In pregatirea vizitei, proprietarul cladirii trebuie sa pregateasca si o serie de acte (vezi aici lista completa). Dupa analiza acestor documente si dupa vizita la imobil, specialistii vor emite certificatul energetic in maxim 24 de ore.
De ce avem nevoie de un certificat energetic?
Pe langa obligativitatea legala (Incepand din 1 ianuarie 2011 a devenit obligatorie elaborarea certificatelor si punerea acestora la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari), certificatul este un element care contribuie la stabilirea cat mai corecta a pretului unei cladiri sau locuinte. Cladirile cu o mai buna performanta energetica sunt mai usor de intretinut, prin urmare vor avea un pret de vanzare mai mare.
De asemenea, certificatul energetic ii pot oferi o idee cumparatorului despre consumul real de energie, prin urmare si despre cheltuielile lunare de intretinere pe care le va avea.
Cat costa un certificat energetic?
Pretul unui certificat energetic variaza in functie de dimensiunile si tipul constructiei, incepand de la 250 lei pentru garsoniere.