Certificatul energetic nu este doar un act informativ ce stabilește consumatorii energetici, dar este și un act normativ ce urmărește reducerea acestor consumatori pentru încălzire/răcire, climatizare/condiționare a aerului, iluminat, apă caldă menajeră, precum și reducerea consumului de combustibil convențional utilizat la producerea energiei.
Certificatul energetic, emis pe o durată de 10 ani, este eliberat de un specialist atestat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și are rolul de a încadra o locuință ori un imobil într-o clasă energetică ce poate varia de la clasa energetică A (125 de kWh/m2/an) până la clasa energetică G (peste 820 kWh/m2/an). Conform acestor încadrări, imobilul ori locuința cu clasa energetică A sau B are o eficiență energetică mare, eficiență ce scade treptat până la clasa energetică G.
Avantaje pe termen scurt
Certificatul energetic oferă avantaje pe termen scurt deoarece este un act util pentru analiza atentă al eventualelor pierderi termice ori energetice și se pot găsi soluții și pe baza recomandărilor oferite împreună cu acesta.
Acest act informează proprietarul sau chiriașul și asupra indicelui de dioxid de carbon oferind un avantaj suplimentar în grija pentru mediul înconjurător.
Avantaje pe termen lung
Certificatul energetic prezintă și avantaje pe termen lung, în sensul în care valorile facturilor la energie termică, încălzire, apă menajeră, precum și curent electric sau gaze naturale pot scădea considerabil cu până la 40%.
Deși costul achiziționării unui imobil cu eficiență energetică scăzută poate fi mic inițial, costurile de întreținere pot crește semnificativ din cauza costurilor mari de încălzire sau răcire. În acest sens, reducerea consumului energetic este direct proportional cu economisirea de bani în cheltuielile lunare.
Avantaje competitive
Clasa energetică influențează și prețul tranzacțiilor întrucât cu cât imobilul ori locuința dovedește o clasă energetică superioară cu atât acesta poate fi vândut cu un preț mai mare decât alte immobile ori locuințe similare. În plus, costul dobânzilor variază, de asemenea, în funcție de clasa energetică, un imobil sau o locuință cu o clasă energetică inferioară chiar neîncadrându-se în acordarea de către bancă al unui credit.
Așadar, achiziționarea unui certificat energetic presupune creșterea performanței energetice ce reduce valoarea consumatorilor de energie în condițiile unei investiții minime în raport cu performanța obținută atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.