Termenul kaizen, provenit din limba japoneză, desemnează o îmbunătățire continuă, avându-și originile în practicile de mananegement ce presupuneau o evoluție permanentă și constantă. Interesanta filozofie se concentrează asupra eliminării pierderilor și creșterii eficientizării, kaizen, aducând cu sine un anganjament și o viziune pe termen lung aplicabilă ușor creșterii calității vieții printr-un confort optim.
Principiul kaizen poate fi raportat eficienței energetice din prisma modalităților prin care se poate obține același beneficiu (lumină, încălzire etc.), dar folosind mai puțină energie. Prin eficientizarea energetică, se observă valoarea consumatorilor specifici pentru încălzire, răcire, apă caldă menajeră, climatizare, ventilație, dar și iluminat, identificându-se totodată și pierderile specifice fiecărui element în parte.
Abordarea vine în completarea oportunităților de reducere energetice oferite de certificatul energetic care pot fi identificate și prioritizate. De altfel, schimbările nu se pot produce decât după o analiză atentă asupra acelor factori care pot fi influențați, proces continuat prin monitorizarea rezultatelor și ajustarea lor conformă unor verificări periodice.
Un certificat energetic, valabil pentru 10 ani, reprezintă tocmai actul tehnic cu valoare informativă elaborat de către auditori energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ce iau în calcul izolația termică, amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exterior, sursele de producere a energiei, climatul interior al clădirii, dar și influența clădirilor învecinate.
Un certificat energetic Bucuresti sau în țară aduce cu sine o clasificare a proprietăților într-una din cele 7 clase energetice, de la clasa energetică A, clasa superioară cu consum redus de energie, până la G, adică clasa inferioară cu consum mare de energie, fiind însoțit de recomandările specialiștilor pentru eficientizarea energetică.
Pentru un pret certificat energetic relativ mic, actul oferă trei avantaje semnificative pe termen lung, și anume: costul mai mic al întreținerii, confort ridicat și climat optimizat, dar și un mediu mai sănătos. Acest impact pozitiv generat de progresiva atenție acordată eficientizării energetice reușește astfel să scadă cu până la 40% costurile de lumină și căldură și prin indicele de dioxid de carbon se măsoară aportul adus de locuința noastră la poluarea mediului înconjurător.
Așadar, un simplu certificat nu doar că certifică responsabilizarea asupra propriului confort, dar reprezintă și un mic pas către un stil de viață echilibrat prin identificarea, prioritizarea și monitorizarea acelor factori care adunați, devin un cumul de elemente semnificative. O eficiență pe termen lung începe întotdeauna cu o inițiativă și continuă cu dedicație pentru progres.